Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konzumenti, Pijáci, Člověk závislý na alkoholu

Konzumenti
Většina z nás se už v dětství či v mladistvém věku zařadí mezi konzumenty. Dospělý konzument pije alkoholický nápoj ve vhodném množství a ve vhodném věku. Od alkoholického nápoje očekává jen chuť a uhašení žízně a o jeho nedozírných následcích na nervový systém kolikrát ani neví, nejčastěji se jedná o třetinku desetistupňového piva při jídle nebo decilitr vína po práci.

Pijáci
Zato pijákům nestačí alkoholické nápoje ani jako zdroj tekutiny a dokonce ani neuspokojuje jejich chuť. Žádají si alkoholickou euforii. Příjemnou změnu, dobrou náladu, obveselení, úlevu, odstranění obtíží, zapomnění. A od té doby, člověk hledá v alkoholickém nápoji zdroj energie a začíná cesta, na níž se často nevinný piják promění v člověka závislého na alkoholu.

Člověk závislý na alkoholu
Má výrazný znak snížení tolerance na alkohol, což znamená, že se závislý opije častěji a daleko rychleji než dříve a při nevhodné příležitosti. Nezřídka začíná pít již od rána.

Nepřiměřené a časté požívání alkoholu může způsobit značné poškození organismu. Začneme trávicím ústrojím. Zde dochází, jak ke změnám na žaludeční a střevní sliznici, tak i ke změnám žaludečních šťáv. To vede k poškození sliznice a má velký význam při příjmu potravy a trávení. Často se u pacientů, kteří mají potíže s nadměrným množstvím alkoholu, setkáváme s operací žaludku. U alkoholiků dochází také k silnému poškození jater. Játra jsou největší žlázou v těle. Přes játra protéká veškerá krev a jako první přicházení do styku s látkami přijatými z potravy. Jaterní buňky mají obrovskou regenerační schopnost, jsou však vystaveny účinku odpadních produktů metabolismu těla. Produkují žluč, díky které dostávají nežádoucí látky z těla ven. Je-li do jater přivedena krev obsahující větší množství alkoholu, začnou jaterní buňky produkovat enzym alkoholdehydrogenázu, jejímž působením se alkohol postupně snižuje. U lidí závislých na alkoholu bývají játra zvětšená a citlivá. Alkohol dále způsobuje škody na srdci a nervovém systému. Alkohol by se měl pít s mírou a jen v určitých případech. jenže to se asi nikdy nestane, protože ne všichni si dokáží říct NE.

Za jak dlouho je schopen člověk vážící 60 kg, který má v pořádku játra, řídit vůz bez stop alkoholu v krvi, napoví následující tabulka.




Pivo 12 stupňů Víno Destiláty
0,5 litru 3 hod 2 dcl 4,3 hod 0,5 dcl 3 hod
1 litr 5,3 hod 4 dcl 9,3 hod 1 dcl 6 hod
1,5 litru 8,3 hod 6 dcl 14 hod 1,5 dcl 9 hod
2 litry 11,30 hod 8 dcl 18,3 hod 2 dcl 11,3 hod
3 litry 17 hod 1 litr 24 hod 2,5 dcl 14,30 hod

Žádné komentáře:

Okomentovat