Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SEMINÁRNÍ PRÁCE - ALKOHOLISMUS, Úvod: Alkohol, to je ožehavé téma, které hýbá dvacátým stoletím.

Úvod:
Alkohol, to je ožehavé téma, které hýbá dvacátým stoletím. Je alkohol nebezpečná a zrádná droga, na která se může člověk stát snadno závislým nebo jen běžný výraz, který každý z nás tak často používá? Co je to alkohol a proč lidem tak strašně chutná?  Během tisíciletého vývoje společnosti a při pronikání do zákonitostí přírody objevili lidé rostliny, jejichž požití způsobovalo a uvolňovalo fantazii a lehce je dostalo do stavu blaženosti. Lidstvo objevilo chemické pochody - kvašení a destilaci, což umožňovalo výrobu omamných látek. Tyto dočasné a prchlivé chvilky blaženosti, které stejně nevyřešily krizovou životní situaci, musel člověk však draze zaplatit – návykem. Látky z těchto rostlin jim alespoň na chvíli umožňovaly uniknout mnohdy neutěšené skutečnosti. Po těchto zkušenostech k nim člověk začal utíkat soustavně. Využil svůj veškerý um, aby z rostlin získal co nejvíce takových látek.

Alkohol je znám lidstvu již od úsvitu dějin a ve starých bájích se označuje za dar bohů. Taktéž již tehdy byly známy následky alkoholu. Téměř všechny tehdejší národy světa znaly nějaký druh alkoholického nápoje. Na celospolečenské důsledky požívání alkoholu již upozorňovala Kniha Moudrosti písaře Aniho: “Nepřeber tak, že vypiješ celý džbán piva. Když mluvíš, nesprávná slova vycházejí z tvých úst. Když upadneš a polámeš si nohy není tu nikdo, kdo by ti podal ruku. Tví spolustolovníci vstanou a řeknou: pryč s tím opilcem !“ Posvátná kniha muslimů,Korán,dokonce jakékoliv požívání alkoholu vyloženě zakazuje.

Prakticky každý z nás se ve svém životě dříve či později setká s alkoholem. Zhruba každý 5. člověk alkohol odmítne a dále jej nekonzumuje vůbec nebo jen výjimečně. Ostatní lidé (asi 8O% populace) více či méně alkohol pijí, přičemž množství vypitého alkoholu závisí na společenském prostředí. Přibližně u 3% populace se problémy s alkoholem začnou stupňovat a ničit základní lidské životní hodnoty. V tomto případě se jedná o závislost na alkoholu.

Žádné komentáře:

Okomentovat