Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Opilost Nastává příjemný pocit uvolnění, vše se zdá růžové, nadějné. Starosti mizí.

Opilost
Nastává příjemný pocit uvolnění, vše se zdá růžové, nadějné. Starosti mizí. V menšině případů nastává pravý opak, zasmušení, lítost a pláč.

Opilý se rád poslouchá, chlubí, sám sobě se zdá být duchaplný, a skutečně z počátku je žertovný, baví společnost. Sympatie stoupají. Někdy by opilý objímal celý svět, rád se kamarádí, platí za druhé. Povolí vnitřní napětí, ostych a bázeň. “Rozváže se” jazyk nejen mateřský, ale I cizí.

Zábrany mizí, takže padá přetvářka a respektování mravních i právních příkazů. Prozrazují se tajemství vlastní, cizí i státní. Vlastní schopnosti se přeceňují. Je to stav příjemný, pro někoho je to ráj, proto tak často vyhledávaný, mnohými omlouvaný, ostatními právem jako deformace osobnosti zatracovaný. Nálada je vratká a snadno se mění, též postoje, sympatie a antipatie; chvástavost, beztaktnost vede ke konfliktu, agresi, rvačce.

Opilý se stává dravým, sexuálně agresivním i incestózním ( dochází ke styku mezi rodinnými příslušníky pod vlivem alkoholu ). Těžká opilost končí bezvědomím a bývá amnézie. Lehká opilost má sklon k sentimentalitě, ostatní lidé ji označují jako “povznesenou náladu”. U opilého je málo příznivá půda pro “nadpřirozené věci”, nebojí se ani strašidel, ani reprezentanta Policie.

Různí lidé mají různou toleranci alkoholu; někdo se opije po 0,1 l vína, někdo nejeví podstatné psychické úchylky ani po 0,4 l koncentrovaného nápoje. U pijáků tolerance zprvu stoupá, pak opět léty klesá. Patická opilost je zvláštní opilost; je to mrákotný stav krytý amnézií. Je velmi nebezpečná. Člověk stižený patickou opilostí je jako automat, může být jako běsnící golem.

Žádné komentáře:

Okomentovat