Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Epos o Gilgamešovi

1. Literární žánr
Nejstarší sumerský babylonský hrdinný epos. Zachovány jsou jen útržky z tabulek nalezených na rúzných místech světa.  Vznikl jako ústní lidová slovesnost. Psán v Sumerštině, Akadštině.
Poezie, báseň, volný verš
2. Kompozice
12 tabulek dohromady vyprávějících příběh Gilgameše. Dílo velice rozsáhlé.
Prolog (předmluva, úvod do děje) a 4 další časti
Témata: přátelství, hledání nesmrtelnosti, nadpřirozeno, bohové, polobozi,
Symbolika: čísla 3 6 7, had symbol zla, hříchu
člověk nemůže být nesmrtelný, nesmrtelným zůstává jen se svých činech
rozsáhle popsané činy hrdiny, popisy postav i prostředí také bohatě popsány
3. Obsah
Gilgameš, syn bohyně Ninsun, je králem města Uruku, vládne sice moudře ale tvrdě až tyransky, proto si lidé na něj stěžují bohům. Bohyne Aruru z bláta stvoří protivníka jemu podobného dají mu život a pošlou ho na zem. Žije v lese se zvířaty a má jejich vlastnosi je silnější nežli gilgameš. Gilgameš se o něm dozví a pošle k nemu nevěstku, která ho zbaví svoji láskou jeho zvířeckosti a on se stane člověkem. Chce se utakt s Gilgamešem a tak se i stane. V Uruku se utkají a poznají, že jsou si rovni, od té doby jsou přátele nezlomní.
Vydají se spolu zabít nestvůru Chuvavu do cedrového lesa, od bohů mají požehnání. Když dorazí na místo, kácejí cedry a vejdou do Chuvavina domu. Zde jim bůh Šamaš pomůže a tak nestvůru zdolají, poté pokácejí celý les.
Bohyně Ištar se zamiluje do Gilgameše a chce si ho vzít, ten ji ale odmítne, protože si je vědom osudu, který potkal všechny předchozí muže bohyně Ištar. Ta zahanbena si od svého otce vezme nebeského býka čímž uvalí na zemi 7 let neúrody a býka pošle proti Gilgamešovi do města Uruku. Gilgameš s Enkyduem býka přemůžou a celé město oslavuje. Srdce býka věnují bohu Šamašovi.
Ištar si na jejich činy stěžuje bohům, a rozhodnou se je potrestat. Jeden z nich musí zemřít. Vyberou Enkydua, ten v nemoci ulehá a postupně nečestně bez slavné smrti v boji umírá.
Gilgameš dostane strach ze smrti a tak se vydáva najít boha Utanapištyma, jediného člověka, který dosáhl božské nesmrtelnosti. Cesta je strastiplná. Putuje přes temné hory, přes moře, přes řeky smrti až nakonec k němu Utanapistym promluví a vylíčí mu svůj příběh. Příběh o potopě světa, kdy byl vybrán bohy, aby postavil archu a zachránil život na zemi. Po potopě se bohové sešli a učinili ho nesmrtelným. Gilgameš však bohy nepřesvědčí, aby se sešli, což oba dobře vědí. Utanapištyn prozradí Gilgamešovi existenci květiny, která dává život, tato květina je na dně moře a tak se pro ni gilgameš vydá. Na ceste zpět do Uruku hrdina zastaví u studně, kde rostlinu vycítí had a sebe ji. Gilgameš již stratí nadeji na nesmrtelnost.
4. Charakterizujte hlavní postavu
Gilgameš – vysoce postavený muž nesoucí hrdinské rysy (udatnost, odvaha, chrabrost, nezlomnost)
1/3 člověk, 2/3 bůh , silný panovník – panoval přísně až tyransky ale moudře.
Enkidu – gilgamešův přítel, pomocník, napůl zvíře, byl vyslaný bohy aby zabil gilgameše
Šamchat -
Ištar – bohyně, zášt, pýcha, pomstychtivost, chtěla si vzít gilgameše- ten odmítl
Aruru – bohyně, stvorí z hlíny Enkydua
Ninsun(matka) - bohyně
Churava – nestvůra, nadpřirozená bytost
Utanapištyn –bůh ,dříve člověk, stal se bohem po potopě světa
5. Zasaďte autora do kontextu literárního vývoje
Vzniká na rozmezí 2 až třetího tisíciletí před naším letopočtem. Vznik z lidové slovesnosti. Autor neznámý.
6. Charakterizujte jazykové prostředky ukázky
Archaismy, knižní jazyk, zánr vysokého stylu, kontrasty, inverze = obrácený slovosled, přímá řeč, opakování slov ve verších= epifora(na konci), anafora(na začátku); symbolika, přirovnání, epiteton = ozdobný přívlastek ve verších

Žádné komentáře:

Okomentovat