Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TÉMA: Mezináboženský dialog: Buddhismus a Křesťanství

BUDDHISMUS A KŘESŤANSTVÍ

1) počátek – povolání
2) monoteismus
3) existence posvátného textu
4) osoba zakladatele
5) modlitební praxe a liturgie
6) otázka spásy

Buddhismus vznikl z učení Buddhy, jedná se o učení o spáse. Předpoklad je nauka o koloběhu zrození a základem jsou čtyři pravdy. Křesťanství je monoteistické náboženství. Společný jmenovatel je jeden jediný Bůh.
Křesťané věří v jednoho Boha. Člověk v křesťanství potřebuje spásu a není schopen sebe-spasení na rozdíl od buddhismu, kde se člověk může spasit sám. Tuto spásu Buddhisté mají v tzv. nirváně. Každý člověk, aby se mohl spasit, musí projít stejnou cestu jako sám Buddha. Na koci této cesty není útěcha, ale rozplynutí existence člověka v nirváně.
V křesťanství stejně jako v buddhismus je prorokem muž. V křesťanství je to Ježíš Kristus. Kristus zemřel mučednickou smrtí,  byl to nepolitický vůdce,  neměl děti a neoženil se. V Buddhismu je to Siddhárta Gauthama. Žil v letech 563 - 483 př.Kr.  Buddha znamená  - probuzený. Sedm let meditoval a přišel na myšlenku čtyř ušlechtilých pravd (dharma):
1. Všechno je strast (i samotná existence)
2. Strast způsobuje žízeň po životě
3. Je třeba se vymanit ze sansáry (koloběh převtělování)
4. K tomu slouží 8 - dílná cesta (duševní usebrání a očista)
Buddha stejně jako Ježíš Kristus se údajně narodil z neposkvrněného početí. Duch svatý na sebe vzal podobu bílého slona. Matce Buddhy bylo 40 let.
Buddhismus stejně jako křesťanství mají společné hodnoty, jako jsou: pokora, skromnost a ochota pomáhat.
Rozdíl  mezi indickými a semitskými náboženskými představami je: V semitských náboženstvích ( judaismu, křesťanství, islámu) je Bůh pán a člověk jeho služebník, poddaný, kdežto Indové zdůrazňují jejich identitu (totožnost).

Žádné komentáře:

Okomentovat