Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Národ.etnik. náb. konflikty v evr.- Španělsko-baskové

11.Národ.etnik. náb. konflikty v evr.- Španělsko-bask.-autonom.společenství-sev.špaň.Národ Basků.Baskitšťina. Viktoria.ETA-nezávisl.soc.stát.,teror.org.04-snaha o smír.katalánci-autonom.spol.ve špan(6,8%). 79- ofic.národnost.Jazyk-katalán.Vláda-generalita.Za Franca ne.Dost autonomní-polic.sbor. Belgie-králov. Člen eu,nato.Nizoz.francou.něm.2 velká společenství-vlámové(nízozem)58%/valoni(frankofoní)31%. Německá komunita.Krom vlámska každý parlament a vláda.Celkem6a6.Vlám.X Val.-vyřeš.-federace. 3.regiony-vlám,valon,brusel hl.m. Itál.liga severu-78-benátská lig.82-lombard.liga- moc v rukou elit. –shoda,vznik lig.severu.-kritika přerozděl.peněz-dotace-chudý jih.Agitace,nacionál.92-úspěch, siln.reg. pozice.94-součást Berlusc.vlád.koalice.-„Federal.a to hned!“.Brit.a sever.irsko-72-krvav.neděle,IRA. Kypr-nejv.ostrov středom.,60-odtrž.od brit.,atilova linie,osn,uznána jen řeck.část.04-referendum.
11.Českoslov.do roku 1939-Po vzniku ČS-28.10.18- TGM, beneš,štefanik-vytvořit jednot.centralist.,národní stát.Garantem Francie.Hospodářská krize- nezaměstnanost.Nástup Hitlera-33. –Vznik Sudetoněmecké strany-henlain.Karlovar.požad.Mnichov.
11.Projevy klim.změn –změny v zemsk.klimatu,nebo regionál.klimatu.Probíhají dlouhodobě(10-1000 let)z pohledu průměr.teplot.Způsobeno-přírod.změnami/lidskou čin.Lidé už ovlivňují dlouho.-dříve se stěhovali.Katastrofi-malá doba ledová-středověk.Globální oteplování.Lidská činnost ovlivň.hlavně od industrializace.Proto sledujeme častější výskyty extr.jevů-povodně,cyklony,sucha.Vliv na lidi. 
11.Romantismus-18-19.stol,v německu.Cit nad rozumem.Příroda.Emoce.individual.Dodnes-sentiment.,fantazie,iracion.,emotiv.,naivitu.Bratři Schlegelové-časopis“Atheneum“-centr.rom.hnutí. Goethe-estetický pohled na přírodu-odpor.mechanická osvíc.věda.Scheling-krása je podstatou světa. Herder-zdůrazň.vznešenost konkretní,lidskou,přirozenou.Schiller-nejvýzn.,spojitost umění,krásy, svobody.Hegel-„Estetika“-Části:1.kritika antiky,kanta2.krása v obecnosti-přírodě a umění.3.děj.umění jako proces vývoje estet.ideálu.Dějiny umění dělí na 3etapy:1.symbolická-starověk.civil.-neschopnost zvládnout krásu.2.klasická-antika-sochařství3.romantická-nejvyšší-umění křesťansko germán.světa. Schopenhauer-jádrem estetiky je sám zážitek.Best-hudba.Nietzsche-dionýsovská/apolón. Formalismus-herbartismus-ovlivň.i cz estetiku 19.stol.Důraz:empirie,praktičnost,nespekulativnost, přírod.vědy.JohanFredrichHerbart-zaklad.,filosof,logika,hudba.Estetic.soud-intelektuální proces(ne cit ,vůle).Musí být ale prožit za pomocí citu.Nakonec vyhrál intelekt.Otakar Hostinský-český estetik,zakl.
11.Katol.filos.-církev potřebovala věřícím nabídn.ucelený fil.názor na svět a čl.Rozvoj novoscholastiky –Josef Pospíšil-„Fil.podle zásad sv.T.Akvin.“-novotomismus.Mluví o krizi ve spol.-demokrac.a politice (fašismus).Orientace čl.na materiál.hodnoty.Hlása návrat zpět k předdemokr.spol.Evžen Kadeřávek-proti Darwinismu.Dominik Pecka-řada textů,poezie,romány,učebnice katechismu,příručky k nábožen. Technika-fenomén moder.doby,probl.estetický.Morální rozvrat doby.





12.Asie-Afghánistán-vznik46,poté britové-až do 19.33-73-naposledy klid.pak komun.puč.Mnoho etnik ,muslimové.80.leta 20stol-sověti.96-taliban.01-USA.04-volby-Kazáí-stabilita není.Pakistán-islám.feder republ.,2.nejlid.země světa.Kolflikt-kašmír,hranice s afghán-podpora talibanu.Indie-16.stol- východo ind.spol-počátek kolonizace.19.st.-britská indie.20.stol-odpor proti brit.-Gándhí.1919-krvavě potlač. protest.20-bojkot brits.zboží.Konflikty muslim.menšinou x hinduisté.Na gándího řada atentátů. Kašmír-býval.knížectví v Himalájích.1346-muslimské,1757-k afghán.,1849-kníž.pod brit.kontrolou. 47-maharadža usiloval o samostatnost-napadení pákistánem,na pomoc přišla indie-zasataveno OSN. Indicko-pák.konflikt-komprosmis-dělení-džammú a kašmír,Azád kašmír,sev.obl.,Aksai čin.Linie kontro .65- 2.war-pák.zaútoč.-ukončeno300p.t.zničeno-Osn.pořád přestřelky.Čína-2-ČLR,ČR-tchajwan(taipai) .Hl. peking.ČLR-22 provincí,Čankajšek.
12.Protektorát-39-okupace nac.něm. až do 9.5.45.Děleno na dvě země-Č a M.-Protektorát-ustanoven Vůdcem a říšsk.kancleřem 16.3.39-„ochrana a zahr.politika“.Němci dosazováni do úřadů.Česká armáda zrušena-část přeběhla k partyzánům.Nuceně nasazeni.Policie a četnictvo-německá moc. Holocaust.Druhý odboj-vzniká s okupací českých zemí.První projevy-manifestace-ostatkyMáchy,svát. MJ.Husa.Ilegál.odbojové skupiny-Obrana národa;Petiční výbor-věrní zůstaneme.Ilegalita-sokol,skaut. Krom.domácího odboje také zahraniční.-prez.Beneš chtěl uznání odboje-problém-fr a vb-mnichov. 28.10.39-demonstrace vysokoškoláků-potlačena-likvid.cz inteligence.1940-ÚVOD-tam se soustředili obč.odbojové org.27.5.42-atentát na Heydricha.-Lidice,Ležáky.Poté gestapo vyhlazovalo odboj.hnutí. 1944-sílí odpor-brigáda Jana Žižky,M.J.Husa). 7.5.45-poslední boje mezi povstalci a něm.armádou.
12.Bauman,Globalizace-často se řeší,-celosvětový společ.proces vedoucí ke stále větší propojenosti a závislosti všech oblastí světa.Ekonomika-dělba práce.Větší rozdíl mezi bohat/chud.zeměmi. Nahrazování kultur-McDon.,ang.,hudba,filmy.Vychází z Dunlapova výroku:“Společ.patří těm,kteří investují, ne zaměstnancům,dodavat.nebo lokalitě,v niž se nacházejí“.Časoprostorová komprese. Polarizace společnosti.Odumírání národních států.Konzumní společnost.Turisti/tuláci.Stát-pro invest. Lidé jsou buď globální nebo lokální.Globálové udávají chod-může vést k deprivaci.Media-manipulace.
12.Etické souvislosti argum.-cílená argumentace vede k emotiv.působení na změnu něčího názoru nebo stanoviska. Překonávání určité rezistence stávajícího názoru.Rezistence-nutná-obrana proti manipulaci. Pravdivost-narůstá s počtem lidí,kteří jí považují za pravdivou.Člověk považuje své názory za nejlepší, pravdivé.Marná argumentace-řezníka o vegetariánství. Lidé často argumentují kvůli zachování práce. Etický aspekt ustupuje ve chvíli,kdy se zjevuje vlastní zájem-soukromí či profesní.           
12.Hlavní estet.linie19.s.-Sociolog.-od 19.s.-od fil.se odděluje sociolog.Francie.Důlež.roli hrálo cestování,poznávání,vývoj,pokrok.Comt-musíme vycházet z přírodních věd,role v rodině,Společ. by se měla zaměřit na tvorbu krásy-práce i lid.život by měl mít estet.smysl.Hippolite Tain-estetika-histor. disciplina-měla by zjišťovat,vysvětlovat,ne hodnotit.Psych.-pojem psych.je v 19 s. široký-lidská duše. Fechner-zakladatel,3.metody:volby,tvoření,použití.Marxistická-zobrazování realist.skutečnosti v jejím histor.vývoji.Umění,stejně jako práce-forma osvojování skutečnosti světa.Biologická-Voluntaristé.-Nietche,Schopenh.
12.J.Patočka-Fenomenologie- o zjevování fenoménů=subjekt dospívající k věcem samým,nevázat se na přejímaný výklad.Cílem- očista zkušeností od předsudků a neprověřených.Zaklad.-Husserl.Nezabívat se interpretací ale světem samotným.Žijeme ve dvou světech…Věda kategorizuje-tedy omezuje.Jan Patočka(1907-77) fil.překlad.kultur.historik.Navazuje-Husser.aHeideger.Doc.FF UK.Charta 77-osudné.Krize světa je dána rozdělením světa na přirozeně daný a vědecký.Vědecký