Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozpad sovět.bloku,Gorbačov

9.Rozpad sovět.bloku,Gorbačov-85-k tajem.komun.str.Michail.Gorbačov-sssr-krize,ekon.v háji,kriz. komun.ideologie.Opouštění Brežněv.doktriny-možnost příklonu k demokr.-89-revoluce v satelitech. Zároveň požadavky na samostat.rusko.-90-Gorbač.-prezidentem.Jelzin-priorita ruských zák.nad sovět. Gorbačov slábne. Jezlin-91-prezidentem(až 99 pak Putin).91-puč-snaha o převrat(konzervativci). Jelzin vyzval ke generální stávce-převrat zastaven.1989-unor-konec komun.vPolsku.listopad-NDR, pád berl.zdi.,Bulharsko,Rumunsko.Svět-Bush-prezident USA,SSSR-stáhl se z Afghán.,protesti v Číně(námě) Česko-15.1-praha,protikomun.demonstrace,Palach.17.11-stud.rozehnáni(Národ.třída),zal. Obč.fórum Komun.vláda slibuje že odstoupí.29.12-havel prezid.90-1.sovob.volby,rozpad českoslov.-vznik Čes.a Slov.Feder.rep.,pomlčková válka.1.1.93-zánik,vznikají dvě rep.Jugoslávie-Chorvat.a Slov.-pocit financ. „vycucávání“.90-ve volbách zvít.nacionalisti-v nové úst.prohlásili samostat.Znovusjednoc Něm.-90.
9.Církve od 15.s- Husitství-ref.proud.-J.Hus;kališníci-pak husité.-z husitství vzešel Utrakvismus-novoutrakvismus(luter.)/staro.(husitst).Hlavně v 16.s.Jednota Bratr.nepovolena.Podpora Ferdin.1H.-potlač.po Bílé hoře. 1609-Rudolfův Majestát-svoboda nábož. Bílá hora-1620-stavovéxkřesť.cís.,-poprava 27 čes.pánů-rekatolizace.Jazyk něm.zrovnoprávněn s čes.1773-zrušeni Jezuité. 1781-Toleranč.patent Jos2.-luter,kalvin,řec.pravosl.1867-plná nábož.svoboda-prosincová ústava.    
9.Marcuse-Levičák,kritika kapitalismu ale i sovětů.filosof.“Jednorozměrný člověk“.Současná spol. je nerozumná.Spol. je iracionální.Stabilita a mír-udržovány hrozbou války.Vláda nad jednotlivcem-spol. omezuje člověka.Technika-forma soc.kontroly.Narušování soukromí.Manipulace potřeb-ty jsou člověku naočkovány(hmotné i duchovní).Kritika konzumu a bezohled.uspokoj.potřeb.Předešlé spol. byly rozmanitější.Pokles revolučnosti dělnické třídy-to s tím souvisí.Degradace-hodnot,pojmů,myšlení .Nejde o adaptaci ale o identifikaci jedince se společností.Nutná změna-demokr.human.svob.myšlení.
9.Vliv nemocí – 2,5 miliard lidí-špatná hygiena.Průjem a malárie-3,1mil.lidí/rok.Polovina by mohla být zachráněna- lepší podmínky.AIDS-25mil.lid.živ.hrozba pro spol.-Afrika.Má vliv i na ekonomiku.Další infekční ch.
9.Novověk,Renesance-návrat k řec.a řím.tradicím.;střízlivost,srozumitelnost,návr.k přírodě. společenské ocenění umělce a jeho díla.Zpříjemň.a zkrášlení života.Itálie-Florenc.Janov.Renesance –sloh.Umělec=filos.,vědec.Oslava pozemského života.Krásno=učení o harmonii.Krása=pozemská. Alberti-(15.s.)empírie,příroda,umění,teorie barev,krásno vzniká jako harmonický celek.da Vinci-všeuměl,malíř,inženýr,přírodov.Umění je věda.Umění=nejvyšší stupeň l.činnosti.Zdůrazň.experiment. Albrecht Dürer-nejvýz.něm.renes.umělec.Antropometrie=znalost rozměrů lid.těla.Cílem je dokonalé umění.Dramatično.Každé řemeslo je umění.Krása x Ošklivost.Buonaroti-vzorem krásy je příroda. Renesance-raná(14.s.)vrcholná(15s.)pozdní-manýrismus(16.s.).
9.Kritika pozitivismu v naší fil.-Filoz.:Fran.Mareš,Lad.Klíma,V.Hoppe,Kar.Vorovka. F.Mareš-nejstarší, počátky pozitivismu.Náboženský a iracional.zaměř.odpůrce.Život.zákony nelze vyjádřit jen fyz.a chemicky.Kritik materialismu.L.Klíma-nežil normál.život,neměl práci,alkoholik.Jediná fil.práce-„Svět jako vědomí a nic“.popřel teměř vše-fil.,kult.,morál.,svět.Hlásí se k Schopen.a Nietzch.-vyšší typ čl. a odmítá křesť.morálku.Ostatní patří k mladší generaci-shodují se:pozit.po válce je přítěží a brání rozmachu česk.fil.myšlení.Vovrovka-fil.není věda-výraz osob.postoje čl.Hoppe-fil.-umění naslouchat vlastnímu podvědomí-řešení nachází ve víře.Věda není schopná nic říct o člověku samém-hodnoty,cíl, touhách.“Duchovní fil.“(1921).

10.Válka na balkáně-45vznik Jug.(chorv.,srb,maked.černa hora,bosna,herceg.,slov).Tito-roztržka se stalinem-neangažovanost.Roztržka-chorv.a slov.-doplácejí na zbytek-snaha o separaci-vítězství nacion. stran-úspěch.(1990).91-i slovinsko-nezávislost,napadeno Jugoslávií.později v chorvatsku.Bez výsledku.91-eu-zbraňové embargo.Chtějí rozbroje-jug.armáda-srbové(ve Slov.se nezdařilo)92-samost chorv.95-chorv.zahájili oper.bouře-snaha dobýt srb.krajinu,srb.se stáhli.Dayton.schůzka(sr.bos.chor) .War v bosně- přenes.z chorv.-heterog.obyv..Srbové-střelba do lidí v Saraj.-nástup Karadžič.-Modré přilby.Nyní: Slov-člen eu.Chorv-cest.ruch,kandid.,BaH-rozděl.-Srbsko,bosen-chor.feder.;Srbsko a ČH- Miloševič-kosovo-98čistky-Nato-bombard.-jednání o rozdělení.Haagsky tribunál.
10.První odboj-Rakousko uhersko-předlitavsko/zalitavsko-po vyrovnání.Spojeno panovníkem, každý svůj parlament(říšská rada/uherský sněm).Zachovány koruny.Češi x sudeti-po 1.sv.nenastala v Čech. situac.jako v soused.Polsku.Němci nemuseli utíkat.Pocit národního ohrožení je sjednotil.V čele sudetáků-nacionalisté.Před první sv.jsme byli okupovaní němci,po ní se role otočily.Požad.samostat. vládu(Švehla-nabídl účast v Národ.výboru-odmítli).1918-protiněm.bouře-posilování národ. cítění čechů.1919-volby do Národ.shromáž.,sudety neomohli-demonstrace.1920-parlament-němci měli zástupce-trvali na sebeurčení.První odboj-prosinec 1914-TGM-zorgan.ilegální Mafii-válka centrálním mocnostem.Úkolem-špionáž,působení proti rakousko-uher.TGM-získával podporu v zahr.-USA,VB. 1915-podpora beneše a štefanika.1916-Česká národ.rada-proti R-U-budování legií-JZ-best-1917- bitv. u Zborova.Národní rada uznána Dohodou.
10.Principy přesvědčování-Nejčastější předmět argum.-hodnota,smysl,opodstatnění,myšlenka,cíl. Může mít existencionální význam.Rozhodování-nutnost,oprávněnost,řešení.Posouz.exist.spol.zájmu. Efekt pozadí-postaveno před vhodné pozadí;nalezení a vyslovení souvislostí.Nejen základní info ale i srovnání (obyvatel čr sní 5 vajec ročně-„je to moc nebo málo?v porovnání s čím?“.Světlé a tmavé p. Závažnost jevu je dána tím,vedle čeho je postaven.“Jak se máte?-špatně(státnice),oproti dítěti z Indie-dobře“. Reklama-vyzdvihování kladného-lék,který ale má vedlejší účinky.
10.Přírod.katastrofy-katastrofa-zasahuje rozsáhl.oblast,nejen záležit.člověka.Většinou neovlivníme. Částečně možná předpověď.Něco vlivem člověka:hladina oceánu,povodně.Problém glob.oteplování, změna klimatu-sucha,eroze,extremní klim.jevy,tání ledovců,povodně.Zneužití vynálezů-černobil. Přírodní: výbuch sopek,zemětřes,tsunami,tornáda,hurikány,tajfun,laviny…Dopad podobně jako války.
10.Baroko,klasic.- baroko-původ- hanlivé,nepravidelné,zvláštní,podivn.,nabubřelé.Po renes. 16-18.stol.Itálie.Rysy-živnost,dynamismus, efekt.,bohatost,přepich,barevnost a světlost.Od individ.k masovosti.Divadelnost.Rubens-sochařství. Charron-krása je nejvíce ceněnou vlastnosti.Statická/dynamická. Klasicismus-17.stol.-Řím.Navazuje na estet.antickou,renesanč.-krása je objektivní,proporce,míry,řád,při ocenění krásy je důležitý rozum. Krása-v přírod.i umění.Neuznává fantazii a cit.Descartes,Spinoza,Hobbes,Leibniz-vkus nevysvětlí.
10.Protestanská fil.-není jednotná.nejde o víru fil.ale o to,že se inspir. nábož.vírou tohoto typu.Velký vliv-TGM(Filosofie dějin).Představitelé-Rádl- navaz na TGM. ale zároveň se odliš.Snaha o vítězství pravdy ve fil.Obhajoval nábož.a teologii.Chorobnost Evropy-jak jí zachránit?.JosefLuklHromádka-představitel protestantismu,spoluprac.Rádla.Meziválečné období,2sv. a po ní.Obhajuje“klasick.linii křesť.“Bůh je podle něj-pravdiví,objektivní,transcendentní,nadindividuál. ,svrchovaný,zjevný.JanBlahosl.Kozák-pocit jistoty lze čerpat-mravní zkušenosti lidí,z nábož.víry.Na těchto základech by se měla přetvářet společnost.Za lidským snažením vidí vyšší smysl.